La Dra. Cristina Martínez, cap adjunta de la Unitat de Control de Tabac (UCT) ha participat com a responsable en una formació dirigida a responsables de 6 països del Centre i Est de la Regió Europea de l’OMS per desenvolupar programes nacionals de cessació tabàquica.
El tabac és la primera causa de mort i malaltia evitable a la Regió Europea de l’OMS i els països del Centre i Est de la regió presenten prevalences de consum superiors al 30%, principalment entre els homes. Per tant, oferir ajuda per deixar de fumar esdevé una prioritat dels sistemes sanitaris d’aquests països.
Es per això que l’Oficina Europea de l’OMS ha organitzat una formació a Astanà (Kazakhstan) els dies 2 i 3 de març. Durant la formació diversos experts han revisat l’evidència disponible en cessació tabàquica i les mesures per incrementar la capacitat per oferir ajuda per deixar de fumar en els diversos nivells assistencials, des de l’atenció primària i comunitària fins a l’atenció hospitalària.
La Dra. Cristina Martínez va presentar el model de prestacions sanitàries vigent a Catalunya i va assessorar els assistents en com desenvolupar polítiques, programes i formació per fer possible la implantació i sostenibilitat d’aquesta prestació sanitària. Aquesta activitat forma part de les tasques que desenvolupem com a Centre Col·laborador de l’OMS per al control del tabac.
L’experiència dels membres de la UCT en la innovació de programes per deixar de fumar als hospitals, en el desenvolupament de formació i projectes organitzatius als centres sanitaris, com a coordinador de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, ha estat clau per a que l’OMS compti amb els seus membres com experts en diverses activitats.