La Unitat de Control del Tabac va participar activament a la 9a Conferència Europea Tabac o Salut (ECToH), celebrada a Madrid del 26 al 28 d’abril. Amb el lema «To achieve in 2040 a Tobacco Free Generation», aquest fòrum, organitzat cada tres anys amb l’auspici de l’Associació de Lligues Europees del Càncer, reuneix les persones expertes més destacades en la recerca i lluita contra el tabaquisme a Europa. Enguany, la Conferència la va co-organitzar l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) i es va desenvolupar junt amb el Congrés del Comitè de Prevenció del Tabaquisme (CNPT).
La conferència va comptar amb la participació de joves provinents de diversos països europeus, que van oferir recomanacions per posar fi a l’epidèmia del tabaquisme. Aquesta epidèmia, iniciada al segle XX segueix sent el principal problema de salut al segle XXI. Els assistents van reclamar polítiques per limitar la publicitat dels nous dispositius electrònics i altres formes de consum de nicotina en xarxes socials, informar sobre els riscos dels nous productes de tabac, augmentar-ne els preus i reduir els espais per consumir-los.
La Unitat de Control del Tabac va tenir una participació molt activa a la conferència, amb nombroses activitats i treballs presentats pels seus membres. Entre ells, un Symposium pre-congrés del projecte Joint Action on Tobacco Control 2, coordinada per Dolors Carnicer, Anna Mar López i Esteve Fernández, sobre les millors pràctiques per aconseguir ambients lliures de tabac. A més, la UCT va estar a càrrec d’una sessió sobre espais sense fum, coordinada per Esteve Fernández i Marcela Fu, que va abordar l’evolució de l’exposició al fum ambiental de tabac i el seu impacte a la salut, juntament amb aspectes clau per determinar l’exposició a aquest carcinogen . La nodrida participació de la UCT al congrés es va evidenciar en la presentació de tres ponències convidades a càrrec de Montse Ballbè, Cristina Martínez i Armando Peruga, a més de comunicacions orals d’Armando Peruga i Ariadna Feliu i la presentació de pòsters per diversos integrants de la Unitat, entre ells Clara Mercader, Mercè Magalef, Yolanda Castellà, Marcela Fu, Olena Tigova, Laura Anton, Ayaka Teshima, Judith Saura, Armando Peruga, Karina Mocaru (investigadora visitant) i Ariadna Feliu (en l’actualitat a la IARC). A banda de les presentacions, l’ECTOH ha permès la interacció amb altres persones i grups rellevants en el control del tabaquisme amb els que la Unitat manté col·laboracions en projectes de recerca i xarxes internacionals.