I Jornada Hospital sense Fum – HU Germans Trias i Pujol

El passat 22 de maig, dintre de les activitats programades per la Setmana Sense Fum, va tenir lloc la I Jornada Hospital sense Fum a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

La I Jornada Hospital sense Fum, organitzada pel Comitè d’Hospital sense Fum del Germans Trias, ha volgut donar visibilitat a les actuacions realitzades als centres sanitaris front el consum de tabac i de cigarretes electròniques.

L’acte, amb participació de representants d’hospitals membres de La Xarxa Catalana d’Hospitals sense fum, ha volgut sensibilitzar als professionals sanitaris sobre les estratègies d’entorns lliures de fum, així com donar a conèixer l’impacte del consum de tabac sobre el medi ambient i del consum de tabac i el vapeig sobre la salut dels fumadors i del seu entorn.

La jornada va arrencar amb Esteve Fernández, coordinador de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, qui va exposar els reptes pel control del tabac al segle XXI, molts dels quals creu que s’han d’abordar de forma immediata: per exemple, continuar disminuint la prevalença de tabaquisme, mantenir la desnormalització del tabac (amb més espais sense fum o amb l’empaquetat genèric), promoure el seu abandonament (amb disponibilitat de serveis de deshabituació i tractaments), i prevenir l’experimentació i l’inici del consum (regulant productes novedosos i amb intervencions individuals, grupals o poblacionals).

A continuació es va donar pas a la primera taula de la jornada, d’explicació d’experiències contra el tabac a altres centres sanitaris. En concret, a l’ICO a l’Hospital Duran i Reynals, a la Fundació Althaia, a l’Hospital Vall d’Hebron i a l’Hospital de Vic, centres guanyadors de les mencions or i argent de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense fum. Respectivament, han intervingut el mateix Esteve Fernández, Lídia Rubio, Gemma Nieva i Miquel Vilardell.

La segona taula va abordar l’impacte del tabac i altres formes de fumar –com les cigarretes electròniques- sobre la nostra salut i el medi ambient, amb intervencions, entre d’altres, d’Elena Bonet, responsable de medi ambient de la Fundació Salut Empordà, qui va exposar l’experiència dels cendrers ecològics a l’Hospital de Figueres.

Seguidament, una tercera taula va concretar què podem fer per prevenir o reduir el consum de tabac i els seus efectes en el nostre entorn. En aquest sentit, la supervisora infermera del Servei de Pneumologia del Germans Trias va explicar la seva vivència com a ex fumadora professional de l’hospital, i seguidament es va explicar el funcionament del cribratge del càncer de pulmó i del programa de deshabituació tabàquica adreçada als pacients ingressats. La jornada va concloure amb la presentació dels projectes guanyadors del repte ‘Allunyem el fum dels centres sanitaris’, proposat per l’Hospital a les ‘24h d’innovació Barcelona’, un esdeveniment organitzat per la Generalitat que va fomentar la creativitat i la innovació entre estudiants de grau superior.


Scroll al inicio