La UCT participa en la presentació dels resultats de l’enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2024 en relació amb el consum de tabac

La Dra. Cristina Martínez, cap de la Unitat de Control del Tabac, ha participat aquest dilluns 26 de maig en la presentació dels resultats de l’enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2024 en relació amb el consum de tabac i l’exposició passiva. La roda de premsa, organitzada per la Secretaria de Salut Publica del Departament de Salut, s’ha celebrat en el marc del Dia Mundial Sense Tabac, el 31 de maig, que cada any commemora l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

L’acte també ha comptat amb la participació del Secretari de Salut Pública, Esteve Fernández Muñoz; el cap del Servei de Prevenció i Control del Tabaquisme i de les Lesions de la Secretaria de Salut Pública, Josep M. Suelves, i el coordinador del Grup d’Atenció Primària d’Abordatge al Tabaquisme de CAMFiC, Joan Lozano. Com a responsable del centre col·laborador de l’OMS per al control del tabac, la Dra. Cristina Martínez ha presentat un recull de recomanacions del Consell de la Unió Europea per a reforçar la protecció del fum del tabac i els aerosols.

Segons els resultats de l’enquesta, un 21,4% de la població catalana de 15 anys i més fuma (26,1% dels homes i 16,8% de les dones) i més del 60% de les persones que utilitzen cigarretes electròniques segueixen fumant tabac al mateix temps. Tot i que la xifra és sensiblement inferior a la del 2010, des de la Secretaria han remarcat que el tabaquisme continua sent un greu problema de salut pública, com ho demostra el fet que cada any morin a Catalunya prop de 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental. També s’ha posat el focus a les cigarretes electròniques o vapejadors. El seu consum entre la població general es manté a nivells relativament baixos, però moltes persones han experimentat amb l’ús d’aquests productes i, la seva utilització a l’adolescència és ja un motiu de preocupació.

Desplaça cap amunt