La UCT participa en la XIV Jornada de la Societat Catalana de Tractament del Tabaquisme

La Unitat de Control del Tabac (UCT) de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha participat aquest divendres en la XIV Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac (SCATT). En aquesta nova edició, que ha reunit a més de 300 professionals del sector sanitari, s’ha subratllat la necessitat de desmuntar els mites sobre el tabac, especialment entre els més joves, així com la importància d’avançar cap a la fi del tabaquisme.

Com cada any, diversos membres de la unitat han participat en les ponències sobre aspectes de la prevenció i el tractament del tabaquisme. Esteve Fernández, responsable la UCT, ha ofert una conferència en la qual ha aprofundit en el concepte del ‘tobacco endgame’. Traduït com ‘la fi del tabac’, fa referència a les iniciatives dissenyades per a canviar de manera permanent les dinàmiques estructurals, polítiques i socials que mantenen l’epidèmia del tabaquisme per a erradicar-la en un temps determinat.

També ha intervingut la investigadora de la UCT Montse Ballbè en una taula rodona sobre els cigarrets electrònics i la infermera Anna Riccobene, que ha participat com a moderadora en una secció dedicada a casos clínics.

Durant l’esdeveniment s’han presentat, a més, dues recerques de la Unitat de Control del Tabac que han estat guardonades per l’entitat organitzadora. Una d’elles, el projecte ACT-ATAC. Desenvolupat per la investigadora Judith Saura, té com a objectiu identificar els predictors associats a l’abandó del consum de tabac en persones fumadores en tractament per alcohol i/o cànnabis atesos en els Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) a Catalunya.

L’altre projecte presentat ha estat el ECTEC-S, un estudi de seguiment d’una cohort d’estudiants d’infermeria a Catalunya per al monitoratge del seu consum de tabac i nivell de coneixements i actituds enfront del tabaquisme realitzat per la doctora Kenza Laroussy.

Un any més, la UCT ha demostrat la seva excel·lència en la recerca i tractament del tabaquisme. A través dels treballs presentats, l’equip ha posat de manifest la seva significativa contribució en l’avanç del coneixement i l’abordatge del que continua sent la primera causa de mortalitat prevenible al nostre país i en el món.

Les investigadores Judith Saura i Kenza Laroussy durant la seva intervenión en la jornada organitzada per la SCATT

Desplaça cap amunt