Un any més, la Unitat de Control del Tabac (UCT) va participar activament en el Congrés Anual de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), celebrat a Cadis del 10 al 13 de setembre de 2024. Diversos membres de l’equip van presentar estudis i projectes clau, reflectint el compromís de la unitat en la lluita contra el tabaquisme i la promoció d’entorns lliures de fum.
Un dels treballs més destacats va ser el projecte “Llars sense Fum”, sobre el qual es van presentar dues comunicacions. La primera, a càrrec d’Isabel Barroso i sota el títol “Trucada d’assessorament dins d’una intervenció breu per a crear llars sense fum: estudi pilot”, es va centrar en l’avaluació d’una intervenció telefònica per a fer costat a les famílies en la creació de llars lliures de fum. Els resultats preliminars de l’estudi pilot van indicar que l’acompanyament telefònic augmentava la motivació i ajudava al canvi d’hàbits, sent valorat amb un 4,8 sobre 5 pels participants pel que fa a la seva utilitat. A més, per al 50% dels participants fumadors va ser l’element més útil de la intervenció.
La segona comunicació relacionada amb aquest projecte va ser presentada per Olena Tigova sota el títol “Promovent llars lliures de fum entre famílies amb menors a Barcelona: estudi pilot”. Aquest treball va mostrar que el 70% dels participants van intentar implementar llars sense fum, encara que només el 17% va aconseguir crear-ho dues setmanes després de rebre la intervenció, evidenciant així la necessitat d’un major suport en aquesta mena d’intervencions.
D’altra banda, es van presentar resultats de l’estudi IMAGINTAB-TV “Anàlisi del contingut tabàquic en programes de TV a Espanya 2021”, liderat per Armando Peruga i presentat per Olena Tigova. En aquesta anàlisi es van revisar més de 75.000 minuts de programació en 18 canals de televisió amb major audiència. Es va identificar que el 2,4% del temps d’emissió durant les 5 hores de màxima audiència contenia imatges relacionades amb el tabac, sobretot en llargmetratges. A més, el 31% de les imatges del tabac van ser emeses durant l’horari de protecció infantil, la qual cosa ressalta la necessitat de regular el contingut de la TV i protegir els joves de l’exposició a les imatges del tabac.
També es van presentar dues comunicacions sobre el projecte DuCATA-GAMCaT “Estudi per a la caracterització del consum de cànnabis i tabac en persones en tractament per cànnabis“. Judith Saura va exposar els resultats preliminars de l’app gamificada, destacant que el 85% dels participants de l’estudi consumeix tabac barrejat amb cànnabis, la qual cosa suggereix l’existència d’una dependència creuada entre totes dues substàncies, un tema rellevant en la prevenció d’addiccions. Cristina Martínez, per part seva, va presentar el procés de co-creació desenvolupo d’una webapp gamificada per al monitoratge del consum de tabac i cànnabis entre persones amb trastorns d’ús de cànnabis, promovent l’autogestió i adherència al tractament.
D’altra banda, Manuel Badino va presentar una scoping review sobre els determinants digitals de la salut i la seva relació amb els determinants socials de la salut. L’estudi va subratllar com l’alfabetització digital, la connectivitat i l’accés a tecnologies poden amplificar les desigualtats en salut. Dels 145 articles analitzats, 33 van abordar la conceptualització dels determinants digitals, i 15 van establir una connexió clara amb els determinants socials, especialment en poblacions vulnerables.
Finalment, Laura Perdiguero va presentar els avanços del projecte PEACHD, que va realitzar una revisió sistemàtica d’intervencions breus integrades per a prevenir factors de risc de malalties no transmissibles en persones vulnerables. L’estudi, que va analitzar 1.589 articles, va identificar barreres com l’accés limitat als programes i la por a l’estigma, i va destacar facilitadors com l’enfocament centrat en la persona i el suport psicològic. Els resultats serviran per a desenvolupar una intervenció innovadora que es provarà en poblacions vulnerables a República Txeca, Polònia i Catalunya.
Aquests projectes reflecteixen l’esforç continu de la unitat per a reduir l’impacte del tabac en la societat i fomentar ambients més saludables.