El passat 16 de maig de 2025 es va celebrar la setena edició de la Jornada de Tabac i Salut Mental, una trobada biennal que s’ha consolidat com un espai de referència per a professionals de la salut mental i la prevenció del tabaquisme. Organitzada pel Grup de Treball de Tabac i Salut Mental de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i sota l’epígraf de “Seguim trencant tòpics”, la jornada va tenir com a objectiu principal sensibilitzar i dotar d’eines els professionals per abordar el consum de tabac en persones amb trastorns mentals.
L’acte va ser inaugurat pels coordinadors del grup de treball, Antoni Gual (IDIBAPS) i Montse Ballbè (Institut Català d’Oncologia, ICO), i per la coordinadora de la Xarxa, Cristina Martínez (ICO). Tot seguit, el secretari de Salut Pública de Catalunya, Esteve Fernández, va fer una introducció sobre l’impacte del tabaquisme en salut mental i va destacar els esforços realitzats des de la Xarxa i el seu grup de treball.

Debat sobre joves, cànnabis i tabac
La primera taula de debat va girar entorn del consum combinat de cànnabis i tabac en joves, una problemàtica en augment. Hi van participar Manuel Isorna, psicòleg de la Universitat de Vigo; Daniel Ilzarbe, psiquiatre infantojuvenil de l’Hospital Clínic; i Xavier Roca, psicòleg d’addiccions de l’Hospital de Sant Pau. El debat va estar moderat per Josep Maria Suelves, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Evolució de les dades i recursos
Durant la jornada es van destacar resultats preliminars d’un estudi sobre el control del tabac als dispositius de salut mental de Catalunya durant l’última dècada, a càrrec de Montse Ballbè (ICO) i amb moderació de Carmen Cabezas (Ex-secretària de Salut Pública de Catalunya). Es van exposar dades sobre la intervenció, la formació professional i l’evolució de la prevalença del consum entre pacients i professionals, així com els efectes de la llei del tabac en la prohibició de fumar a les unitats d’ingrés hospitalari.
Com és habitual en cada edició, també es van presentar nous materials elaborats pel grup de treball. En aquesta ocasió, es va donar a conèixer un joc de taula psicoeducatiu i motivacional per treballar en grups de pacients joves i adults. Laura Antón (ICO) va explicar el procés de creació i funcionament del joc, mentre que Eva Domingo (Hospital de Mollet) i Magda Caldentey (Hospital Clínic) van compartir la seva experiència amb l’ús del joc amb pacients. La taula va estar moderada per Natàlia Gómez, de la Fundació Hospitalàries Martorell.
On es tracten els fumadors d’alta complexitat?
La segona taula de debat va abordar el tema dels fumadors d’alta complexitat i les dificultats per a la seva atenció adequada. El debat, moderat per Sílvia Mondon (Hospital Clínic), va comptar amb la participació de Gemma Nieva (psicòloga, Hospital Vall d’Hebron), Carmen Martí (infermera, Fundació Pere Mata – Terres de l’Ebre), Cristina Pinet (psiquiatra emèrita, Hospital de Sant Pau), i Anna Gómez (infermera, CAP de La Seu d’Urgell).
Històries de superació
Per finalitzar la jornada, es va presentar un document amb històries reals de persones amb trastorns mentals que han deixat de fumar, amb comentaris dels professionals que els van acompanyar en el procés. La presentació va anar a càrrec d’Isabel Feria (infermera, Fundació Hospitalàries Sant Boi), i va estar moderada per Albert Moncada, subdirector general de Promoció de la Salut.
La cloenda va anar a càrrec de Josep Tristany, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, que va destacar la importància de continuar avançant cap a una millor atenció i prevenció del tabaquisme en l’àmbit de la salut mental.