La revista Horizon, The EU Research & Innovation Magazine, ha publicat un article sobre els possibles riscos de l’exposició passiva a les cigarretes electròniques. En aquest article s’ha entrevistat al Dr. Esteve Fernández, investigador principal del projecte TackSHS sobre les emissions del fum de segona mà al tabac i a la cigarreta electrònica a Europa, i al Dr. Constantine Vardavas investigador principal del projecte EUREST-PLUS sobre la implementació de polítiques per reduir les malalties pulmonars.
D’una banda s’explica que el projecte TackSHS, liderat pel Dr. Fernández, valorarà els possibles efectes sobre la salut produïts per les emissions d’aerosols de les cigarretes electròniques tenint en compte que els components d’aquestes cigarretes s’absorbeixen de forma diferent als components d’una cigarreta tradicional. L’estudi que es va iniciar al novembre del 2015 tindrà lloc en 12 països europeus.
D’altra banda, el projecte EUREST-PLUS, liderat pel Dr. Vardavas, té com a principal objectiu el de monitoritzar i avaluar l’impacte de la Directiva sobre productes de Tabac en el context del Conveni Marc de Control del Tabac en l’àmbit europeu: ingredients, additius, informes, embalatge, etiquetatge, cigarretes electròniques, etc.
És important ressaltar el gran impacte que aquestes investigacions poden tenir sobre la salut de 508 milions de persones que comparteixen una mateixa legislació, sent el moment actual idoni davant la falta d’evidència i al fet que el debat sobre la cigarreta electrònica s’està centrant en l’eficàcia o no del seu ús per deixar de fumar i menys en altres aspectes com el dels possibles riscos de l’exposició passiva al mateix, l’inici de consum en nens, etc.
Es pot consultar l’article complet a la revista Horizon i el projecte TackSHS i EUREST-PLUS al web de la Unitat de Control del Tabac de l’ICO.