Projectes en curs

Efectivitat d’una intervenció basada en l’evidència per promoure llars sense fum de tabac: assaig controlat aleatoritzat.

El fum ambiental de tabac (FAT) és una barreja de fum exhalat per un fumador i fum de l’extrem encès d’una cigarreta. L’exposició al FAT és un problema de salut pública important perquè causa diverses malalties potencialment mortals, com són, el càncer de pulmó, l’accident vascular cerebral (AVC), la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i la cardiopatia isquèmica en adults. A més, els nens i les nenes exposades al FAT tenen més risc de patir la síndrome de mort sobtada del lactant (SMSL), infeccions respiratòries agudes, otitis mitjana i asma greu. Si bé el tabaquisme i l’exposició al fum ambiental del tabac a la majoria dels llocs públics s’ha reduït gràcies a les regulacions lliures de fum, l’exposició al FAT en llocs privats, com son les llars, continua essent freqüent i representa un important repte de salut pública.

Actualment, a Espanya, es permet fumar dins de la llar, cosa que resulta en un percentatge molt alt de fumadors que ho fan dins de la seva llar i en una alta càrrega d’exposició al FAT tant pels adults com pels infants. A més, aquesta situació s’ha vist agreujada amb les mesures de restricció de la COVID-19. A Espanya, no s’ofereix suport integral i sistemàtic a nivell nacional o local a les persones que volen crear llars lliures de fum, que representa una mancança significativa per part dels serveis de prevenció de la salut. Per tant, hi ha una necessitat important d’introduir les intervencions eficaces i oferir-les a la població espanyola.

Desplaça cap amunt