Antecedents
El cànnabis és la droga il·legal més consumida a Espanya. En els últims anys ha augmentat notablement el número de persones que s’inscriuen a programes d’abús de substàncies perquè volen deixar o reduir el seu consum de cànnabis. La majoria dels consumidors de cànnabis son també consumidors de tabac i el patró de consum co-ús d’ambdues substàncies és cada vegada més freqüent en els països occidentals. Malgrat això, la caracterització d’aquest patró de consum i dels símptomes d’abstinència associats al ús dual d’ambdues substàncies està poc descrit; entre altres raons per la complexitat de les vies de consum i la multitud de productes utilitzats per consumit tant cànnabis com tabac, fet que dificulta la distribució dels símptomes d’abstinència entre ambdues substàncies.
Objectius principals
Avaluar l’acceptabilitat, factibilitat i efectivitat d’una aplicació mòbil (app) gamificada co-dissenyada amb persones que comencen un procés d’abandonament o reducció del consum de cànnabis – dirigida al seguiment clínic i la monitorització del patró de consum i canvis de consum, síndrome d’abstinència i adherència al tractament.
Metodologia
Recerca de mètodes mixtes formada per tres estudis.
Estudi I: estudi qualitatiu d’acció participació dirigida a explorar les experiències i preferències dels consumidors de cànnabis sobre l’ús d’apps. Aquesta informació serà fonamental en el co-disseny de l’app gamificada.
Estudi II: estudi prospectiu longitudinal dirigit a avaluar la implementació (acceptabilitat, fidelitat, etc.) de l’app i la seva efectivitat en l’estudi dels canvis en diversos resultats conductuals (abstinència, reducció del consum de cànnabis-tabac, etc.) en comparació de la cohort històrica. Mida de la mostra: RR esperat =1,20, α = 0,05, β = 0,20, pèrdua = 20% (n=282). Anàlisis; incidència, risc relatiu mitjançant models de regressió de Cox (RR i intervals de confiança al 95%) i Machine Learning, per estimar la probabilitat de canvis (recaiguda/reducció).
Estudi III: estudi fenomenològic per explorar les experiències dels participants, amb anàlisis de contingut temàtic i triangulació de resultats qualitatius i quantitatius.
Duració
3 anys (gener 2022-2024)
Finançament
FIS PI21/00699 dotada amb 62.920,00 €
Investigador principal i centre de coordinació
Dra. Cristina Martínez de l’ Institut Català d’Oncologia
Equip investigador
Cristina Martínez, Institut Català d’Oncologia (IP)
Montse Ballbè, Institut Català d’Oncologia
Ariadna Feliu, Institut Català d’Oncologia
Yolanda Castellano, Institut Català d’Oncologia
Marga Pla, Universitat de Barcelona
Petia Radeva, Universitat de Barcelona
Elena Maestre, Universitat de Barcelona
Ana Andrés, Universitat Ramon Llull
Joseph Guydish, University of Califòrnia San Francisco
Joan Colom, Agència de Salut Pública de Catalunya
Carmen Cabezas, Agència de Salut Pública de Catalunya
Xavier Roca, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Silvia Mondon, Hospital Clínic i Provincial de Barcelona
Magalí Andreu , Hospital Clínic i Provincial de Barcelona
Pablo Barrio , Hospital Clínic i Provincial de Barcelona
Jordi Bernabeu , Fundació Althaia
Antònia Raich, Fundació Althaia
Jordi Vilaplana, Universitat de Lleida