Antecedents
El fum ambiental de tabac (FAT) és una barreja de fum exhalat per un fumador i fum de l’extrem encès d’una cigarreta. L’exposició al FAT és un problema de salut pública important perquè causa diverses malalties potencialment mortals, com són, el càncer de pulmó, l’accident vascular cerebral (AVC), la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i la cardiopatia isquèmica en adults. A més, els nens i les nenes exposades al FAT tenen més risc de patir la síndrome de mort sobtada del lactant (SMSL), infeccions respiratòries agudes, otitis mitjana i asma greu. Si bé el tabaquisme i l’exposició al fum ambiental del tabac a la majoria dels llocs públics s’ha reduït gràcies a les regulacions lliures de fum, l’exposició al FAT en llocs privats, com son les llars, continua essent freqüent i representa un important repte de salut pública.
Actualment, a Espanya, es permet fumar dins de la llar, cosa que resulta en un percentatge molt alt de fumadors que ho fan dins de la seva llar i en una alta càrrega d’exposició al FAT tant pels adults com pels infants. A més, aquesta situació s’ha vist agreujada amb les mesures de restricció de la COVID-19. A Espanya, no s’ofereix suport integral i sistemàtic a nivell nacional o local a les persones que volen crear llars lliures de fum, que representa una mancança significativa per part dels serveis de prevenció de la salut. Per tant, hi ha una necessitat important d’introduir les intervencions eficaces i oferir-les a la població espanyola.
Objectius
L’objectiu principal del projecte és avaluar l’efectivitat d’una intervenció basada en l’evidència per tal de crear llars lliures de fum en llars amb nens i nenes.
Els objectius específics són:
- Adaptar i provar la viabilitat d’una intervenció basada en l’evidència per tal de promoure llars lliures de fum del tabac en el context espanyol entre llars amb nens i nenes.
- Avaluar l’efectivitat a mitjà termini (als 3 i als 6 mesos després de l’inici) de la intervenció en termes de prohibicions totals de fumar i d’una disminució de l’exposició al FAT a les llars amb nens i nenes.
- Caracteritzar els factors socioeconòmics tant individuals com de context que impacten en l’efectivitat de la intervenció.
- Determinar l’efectivitat de la intervenció considerant els moderadors demogràfics i els factors relacionats amb el tabaquisme.
- Analitzar la implementació de la intervenció en termes d’adopció, abast, fidelitat i altres indicadors d’implementació.
Metodologia
Realitzarem un assaig controlat aleatoritzat (estudi híbrid tipus 2). La població diana d’aquesta intervenció són les famílies amb nens i nenes (≤12 anys) i almenys un fumador que permetin fumar a la llar i que resideixin a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Els participants a l’assaig seran assignats aleatòriament al grup intervenció (GI, 201 famílies) i al grup control (GC, 201 famílies). Reclutarem els participants partint de les associacions de famílies d’alumnes d’escoles primàries de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La intervenció que avaluarem va estar desenvolupada per l’equip del Projecte “Smoke-Free Homes” de la Escola de Salut Publica de Rollins, Universitat d’Emory. La intervenció està organitzada en 5 passos (Decidir; Parlar; Triar una data; Adoptar el canvi; i Seguir així) i es realitza durant 6 setmanes en intervals de 2 setmanes (primer enviament dels materials, trucada d’assessoria i dos enviaments més). La intervenció es lliurarà únicament al GI. Els participants del GC rebran un breu consell (tríptic) sobre llars lliures de fum. Tots els participants proporcionaran el consentiment informat abans de l’aleatorització. Les dades sobre l’efectivitat de la intervenció i la implementació es recopilaran al començament, als 3 mesos i als 6 després del lliurament de la intervenció. El resultat primari de l’eficàcia de la intervenció que es mesurarà és la prevalença de llars amb prohibició total de fumar durant els seguiments (autoreportat). Resultats secundaris: nivell d’exposició al fum ambiental del tabac en els seguiments (nicotina a l’aire i autoreportada). El procés d’implementació l’avaluarem mitjançant el model RE-AIM.
Durada
Gener 2022- Juny 2026
Finaçament
Subvenció PI21/00818, AES-ISCIII (114.950,00€).
Equip investigador
Angelina González (Public Health Agency of Catalonia)
Carmen Cabézas (Public Health Agency of Catalonia)
Investigadors col·laboradors
Maria José López (Public Health Agency of Barcelona)
Michelle Kegler (Emory University)
Łucja Bundy (Emory University)
Shadé Owolabi (Emory University)