Projectes en curs
Prevenció integrada del càncer mitjançant factors de risc relacionats amb l’estil de vida: adaptació i posada en pràctica de l’enfocament BRIEF de l’OMS (PEACHD)
El càncer és responsable de gairebé una quarta part de totes les morts anuals a la Regió Europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta xifra augmentarà en més del 34% en 2040. A Europa, s’observen desigualtats quant al càncer entre diferents poblacions i els grups socioeconòmics més desfavorits són afectats de manera desproporcionada. A més, la demanda d’atenció sanitària està sobrepassant els recursos disponibles en els sistemes de salut europeus, especialment en aquells països que acullen a un major nombre de refugiats. Aquest fet posa de manifest la urgent necessitat d’implementar iniciatives de prevenció eficaces i eficients. En aquest sentit, L’OMS proposa realitzar intervencions breus que integrin diversos factors de risc modificables perquè es fomentin estils de vida saludables.
El projecte PEACHD (EU4H-2022-PJ-3) té com a objectiu desenvolupar i avaluar una intervenció breu integrada de detecció i assessorament dels principals factors modificables de risc de malalties cròniques (tabaquisme, alcohol, inactivitat física, dieta poc saludable, obesitat i exposició al sol) basada en el model BRIEF de l’OMS, la qual serà oferta i avaluada en diversos països d’Europa.
Els objectius específics de PEACHD són:
– Desenvolupar un programa presencial i una eina digital per a realitzar la intervenció breu integrada de diversos factors de risc modificables.
– Oferir formació sobre la intervenció breu integrada a professionals sanitaris, principalment de l’atenció primària i comunitària.
– Oferir i avaluar la intervenció integrada a 31.000 persones de la població general, tenint en compte el nivell socioeconòmic i els eixos de desigualtat de les poblacions, especialment si es tracta de població immigrant o exiliada.
PEACHD és un projecte emmarcat en la Ciència de la Implementació en el qual s’adaptarà, posarà en pràctica i avaluarà l’enfocament BRIEF de l’OMS-UE en diferents contextos europeus, centrant-se especialment en el suport a les poblacions desplaçades d’Ucraïna i als grups socioeconòmics més baixos per a abordar les desigualtats en salut.
L’acció utilitzarà un procés participatiu per a alinear-se amb els objectius de l’Acció Conjunta de la UE sobre el càncer i altres malalties no transmissibles i per a definir, co-crear i adaptar les eines d’intervenció.
Aquestes eines es posaran a prova per a determinar la seva viabilitat en tres Estats membres de la UE: Polònia, República Txeca i Espanya (Catalunya). Es prestarà especial atenció a dos grups vulnerables: immigrants i persones desplaçades (particularment refugiats ucraïnesos) i poblacions de baix nivell socioeconòmic.
3 anys (febrer de 2024 – febrer de 2027)
1.249.999,68 euros
Fundació de Recerca Clínic Barcelona- Institut d’Investigacions Biomediques August Pi i Sunyer (FRCB-IDIBAPS – Spain)
Fundació de Recerca Clínic Barcelona- Institut d’Investigacions Biomediques August Pi i Sunyer (FRCB-IDIBAPS – Spain)
Hospital Clínic de Barcelona (HCB – Spain)
Institut Català d’Oncologia (ICO – Spain)
Fundació Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL – Spain)
Warszawski Uniwersytet Medyczny (MUW – Poland)
Univerzita Karlova (CUNI – Czechia)
Departament de Salut – Generalitat de Catalunya (GENCAT – Spain)
Servico de Intervencao nos Comportamentos Aditivos e nas Dependencias (SICAD – Portugal)
Investigador principal: Hugo López (Hospital Clínic)
Dra. Cristina Martínez (IP: WP3)
Laura Perdiguero (Project manager)
Olena Tigova
Montse Ballbè
Encara no hi han publicacions…