El consorci del projecte PIECES, format per un equip col·laboratiu d’experts en prevenció del càncer i científics en implementació i finançat per Horizon Europe, es va reunir a Amsterdam els dies 2 i 3 de novembre per tal de dissenyar i provar una eina online avançada per a la implementació de programes de prevenció primària del càncer (PCP-IT) que s’està dissenyant per facilitar la implementació d’intervencions de prevenció del càncer. El PCP-IT, actualment en desenvolupament, jugarà un paper crucial tant en la selecció com en la implementació de programes de prevenció del càncer primari basats en l’evidència.
L’Equip UMC Amsterdam del WP2 i l’equip de l’Institut TRIMBOS, ambdós amb seu als Països Baixos, van ser els amfitrions d’aquesta trobada, que marca una fita significativa en els esforços en curs del PIECES. La seva missió és reduir la càrrega global del càncer mitjançant la implementació d’intervencions dirigides a sis factors de risc de càncer, incloent el tabaquisme i l’exposició al fum del tabac ambiental, la dieta, l’activitat física, el consum d’alcohol, l’exposició al sol i la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH).
L’objectiu principal de la reunió es va centrar en provar i millorar el la part inicial d’aquesta eina online que permetrà facilitar el procés de selecció de programes de prevenció del càncer basats en l’evidència existents i la seva adaptació a entorns, contextos i poblacions locals específics. Aquesta eina online té l’objectiu de ser un actiu transformador dins del camp, ja que ajuda les parts interessades a identificar discrepàncies entre els programes originals i els entorns únics en què es desplegaran. Aquest pas crític posa les bases per a estratègies de prevenció del càncer més escaients i exitoses.
Els objectius principals de la reunió van ser:
- Provar les idees conceptuals darrere del PCP-IT: els membres del consorci van participar en proves pràctiques de les capacitats de l’eina, explorant com pot facilitar la selecció dels programes de prevenció del càncer més adequats.
- Anàlisi de les parts interessades: els participants van aprofundir en l’anàlisi de les parts interessades, reconeixent la importància vital d’implicar tots els agents rellevants per garantir la implementació exitosa dels programes.
- Identificació de desajustos: el consorci va explorar mètodes per identificar les discrepàncies entre els programes existents i la seva implementació en nous entorns, contextos i poblacions objectiu.
- Adaptació: el debat es va centrar en la utilització de models d’adaptació per perfeccionar els programes de prevenció del càncer, millorant la seva rellevància i eficàcia en diversos escenaris.
- Disseny de plans d’implementació: la reunió va incloure la planificació per a la implementació a mida dels programes seleccionats, assegurant que s’alineen amb les necessitats úniques de cada ubicació.
A partir d’aquest taller, el PCP-IT entrarà en la següent fase de desenvolupament. Això inclou el desenvolupament i la implementació d’una plataforma en línia, proves tècniques de la plataforma i una avaluació a gran escala dels efectes i la usabilitat d’aquesta eina en diversos llocs d’implementació de vuit països diferents. Aquesta prova feta en contextos reals avaluarà la viabilitat del PCP-IT per ajudar a implementar programes de prevenció del càncer dirigits als sis factors de risc identificats. Amb la participació d’una àmplia gamma de països i contextos, el PIECES pretén crear una eina universalment eficaç en la lluita global contra el càncer.
PCP-IT es basa en un conjunt d’eines d’implementació basat en evidències desenvolupat en un altre projecte de recerca europeu a gran escala, el conjunt d’eines ItFits. Al final, el conjunt d’eines estarà disponible en l’idioma local, inclourà materials d’última generació basats en evidències sobre barreres i estratègies d’implementació, processos de treball provats pas a pas i eines per relacionar-se amb les parts interessades i una comunitat en línia de professionals de la implementació que treballen en la mateixa àrea per millorar la implementació de programes de prevenció del càncer basats en l’evidència a tot Europa.
L’impacte potencial d’aquest esforç col·laboratiu és important i té la promesa de millorar les iniciatives de prevenció del càncer a tot el món, donant com a resultat programes més efectius i específics. A mesura que el Consorci PIECES continua treballant amb diligència en aquest projecte innovador, hi ha l’esperança que aquest conjunt d’eines es converteixi en un recurs valuós per als implementadors i altres parts interessades que es dediquin a reduir la càrrega mundial del càncer. Estigueu atents a més actualitzacions sobre aquest apassionant desenvolupament en la prevenció del càncer.