La Unitat de Cribratge del Càncer (UCC) de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) va presentar resultats clau i altres avanços en el Congrés de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), celebrat a Cadis del 10 al 13 de setembre.
Una de les presentacions, a càrrec de Berta Casas, es va centrar en l’estudi M-TICS. El treball va investigar l’impacte dels missatges de text en la participació dels programes de cribratge de càncer colorectal i de mama en l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Encara que l’ús d’ SMS inicialment no va millorar la participació en el programa de càncer colorectal, una segona estratègia sí que va demostrar ser efectiva, suggerint la seva utilitat com a mètode de recordatori. En el programa de càncer de mama, l’SMS va mostrar resultats similars a la carta d’invitació.
La segona comunicació, presentada per Gemma Binefa, va detallar el procés de certificació ISO 9001:2015 de la UCC. Aquest procés, que va començar el març de 2020, va culminar amb l’obtenció de la certificació el juliol de 2023. La certificació reflecteix la dedicació de la unitat a la millora contínua i l’eficiència en la gestió dels programes de cribratge de càncer, garantint un alt estàndard de qualitat en els seus serveis.
També es va presentar un pòster sobre la satisfacció de les dones participants en el programa de cribratge de càncer de mama de la unitat, amb un resultat negatiu.
Totes aquestes iniciatives posen de manifest el compromís de la UCC amb la innovació i l’excel·lència en el cribratge del càncer, promovent pràctiques que podrien tenir un impacte significatiu en la salut pública.