dCOT són les sigles de l’estudi “Determinants de la cotinina” que porta a terme des de l’any 2001 l’Institut Català d’Oncologia/Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, juntament amb l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El primer estudi dCOT es va realitzar durant els anys 2004-2005 i ha tingut continuïtat en dos estudis més, el dCOT2 i dCOT3, que tenen l’objectiu d’avaluar els efectes de la legislació sobre tabac introduïdes al 2006 i 2011.
Què és l’estudi dCOT?
dCOT són les sigles de l’estudi “Determinants de la cotinina” que porta a terme des de l’any 2001 l’Institut Català d’Oncologia / Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, juntament amb l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Aquest estudi es va realitzar durant els anys 2004-2005 i ha tingut continuïtat en dos estudis més, el dCOT2 i dCOT3, que tenen l’objectiu d’avaluar els efectes de la legislació sobre tabac introduïdes al 2006 i 2011.
Què és la cotinina?
Al nostre cos, la nicotina es transforma en cotinina. La cotinina està en l’organisme de les persones fumadores i de les exposades al fum del tabac de forma passiva. La cotinina és detectable a la saliva, l’orina i la sang.
Quins objectius té l’estudi dCOT?
- Conèixer el percentatge de població fumadora.
- Conèixer el percentatge de no fumadors exposats passivament al fum del tabac.
- Saber exactament el consum de tabac i l’exposició passiva a través de la cotinina.
En què consisteix aquest estudi?
En una entrevista a persones seleccionades aleatòriament i en la recollida d’una mostra de saliva.
Aspectes a destacar de l’estudi dCOT
- L’entrevista es realitza al domicili dels participants i s’obté un mostra de saliva.
- La mostra està formada per població adulta (majors de 16 anys).
Privacitat dels/les participants
Tota la informació que van facilitar els participants és totalment confidencial. Les respostes es van registrar en un fitxer on no apareix ni el nom ni l’adreça de la persona entrevistada, tan sols el codi assignat a cada participant. Les dades personals i aquest codi es mantenen sempre separats, tal com estableix la Llei de Protecció de Dades de Caràcter Personal. Els resultats de l’estudi s’han presentat en relació a tots els participants, sense informació que pugui servir per identificar cap participant en concret.
Què està generant aquest estudi?
Amb les dades recollides s’ha generat valuosa informació, dades concretes i evidència científica sobre el consum de tabac i l’exposició al tabac dels no fumadors. Els resultats més importants han estat publicats en revistes científiques. Gràcies als resultats de l’estudi dCOT ha estat possible realitzar importants canvis en les lleis del control del tabaquisme per protegir la salut de la població.
Equip de recerca:
Investigadors de l’ICO: Esteve Fernández (Investigador Principal), Josep M Borràs, Anna Schiaffino, Antoni Agudo, Marcela Fu i Jorge Twose.
Investigadors de l’IMIM: Jose A Pascual i Raúl Pérez.
Investigadors de l’ Agència de Salut Pública de Barcelona: Esteve Saltó i Mireia Jané.
Ajuntament de Terrassa: Albert Moncada.
Johns Hopkins University: Jonathan Sammet, Marison Ceraso.