Un estudi liderat per la Unitat de Control del Tabac (UCT) ha analitzat els patrons de consum de tabac, els factors associats a la dependència de la nicotina i la motivació per deixar de fumar en persones que acudeixen a programes de tractament d’alcohol i cànnabis a Catalunya.
Els resultats de l’estudi, publicats a la revista Journal of Psychoactive Drugs, mostren que pràcticament totes les persones en tractament per trastorn per consum d’alcohol i/o cànnabis fumen diàriament, amb un ús similar de cigarrets convencionals i d’embolicar. De mitjana, consumeixen 15 cigarretes al dia i presenten una dependència moderada a la nicotina. A més, les consumidors de cànnabis van començar a fumar abans que les consumidores d’alcohol. Tot i que un 60% expressa una alta motivació per deixar de fumar, la seva confiança en aconseguir-ho és moderada.
La investigació subratlla que existeixen certs factors estan relacionats amb una major dependència a la nicotina: les persones que fumen tabac d’embolicar, les majors de 45 anys i aquelles amb trastorn per consum d’alcohol presenten nivells més alts de dependència. En canvi, la motivació per deixar de fumar és més elevada en aquelles persones que tenen un entorn social lliure de tabac.
Aquestes troballes suggereixen que, per millorar les possibilitats d’èxit en la cessació tabàquica, cal integrar suport específic dins dels tractaments d’addiccions, prestar especial atenció als fumadors de tabac d’embolicar i fomentar xarxes socials sense fumadors.